
Fængslet er bedst kendt fra Olsen Banden-filmene, og hele året rundt besøges Egon Olsens Vej af fans fra Danmark og udlandet. Bygget på en øde mark i 1800-tallet stod det 15.000 m" såkaldte 'Forbedringshus på Vridsløselille Mark' klar til indvielse i 1859. Her havde fangerne udsigt til en afsoning i komplet isolation bag den høje fængselsmur, der stadigvæk omkranser fængslets 30.000 m" areal den dag i dag.
Komplet med sine autentiske fangehuller, sikringsceller, isolationsgårde, volleyballbaner, købmandsbutik, kirke og uddannelsesforløb vidner fængslet ikke blot om grænsen mellem forbrydelse og straf og afsoning og resocialisering. Fængslet vidner også om en historisk lang udvikling i det danske fængsels- og straffesystem, hvor næsten hver en mursten i fængslet bogstavelig talt fortæller sin egen personlige historie. - Kig selv efter., når du besøger Vridsløse.
Fængslet indgår nu i den store udviklingsproces for bydelen Vridsløse, og sammen med statens ejendomsselskab Freja Ejendomme og arbejdsmarkedspensionskassen PKA har byudviklingsvirksomheden A. Enggaard A/S fået overdraget nøglen til den ikoniske port.
Planerne for Vridsløses transformation fra lukket fængsel til åben bydel er allerede godt i gang. Senest har fængslet været brugt til optagelser af filmen Underverden II, samt DRs næste drama-serie 'Huset' med bl.a. Sofie Gråbøl i hovedrollen. Mikrobryggeriet Slowburn har etableret bryghus i Vestfløjenm hvor der ligeledes er åbnet bar og taproom. I cellefløj A3 kan man for tiden opleve udstillingen "Renæssance Jord", mens kunstnerkollektivet Pettersen & Hein er flyttet ind i det gamle værksted. Det tidligere fængsel fyldes med mere liv og aktivitet for hver måned der går.
For at invitere alle interesserede med på rejsen, slår Vridsløses nye kultursted Porten nu den grønne port op for en historisk rundvisning i dét der engang var, og dét der nu vil blive. Som noget helt unikt afholdes rundvisningerne foreløbigt af tidligere fængselsansatte, som vil kombinere Vridsløses historiske nedslag med personlige anekdoter fra egen hverdag i det lukkede fængsel.
Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål til det tidligere fængselspersonale, og blive klogere på både fortiden og fremtiden bag Danmarks mest ikoniske port.
Aldersgrænse: 12+ år
Mødetid/Mødested: Fem minutter før event start foran den grønne port.Varighed: 1t30min - 1t45min afhængig af gruppens størrelse og spørgelyst.
Handicaptilgængelighed: Rundvisningen i fængslet egner sig ikke til kørestolsbrugere eller gangbesværede.
For private grupperundvisninger á minimum 10 deltagere, kontakt: info@porten.dk
Følg med i udviklingen og find vores nyhedsbrev